Znaczenie streetworkingu w systemie pomocy społecznej - Wasilewska-Ostrowska, Katarzyna Maria (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Streetworking to profesjonalnie świadczona pomoc osobom, które pozostają poza systemem pomocy społecznej. Osoby wykonujące ten zawód docierają do osób wykluczonych lub zagrożonych wykluczeniem społecznym (dzieci ulicy, osoby bezdomne, żebrzące, prostytuujące, popełniające czyny karalne). Miejscem ich pracy jest ulica, piwnice, galerie handlowe, ale też internet, w którym współczesny człowiek spędza coraz więcej czasu, szukając niejednokrotnie odpowiedzi na trudne pytania i oczekując potrzebnego wsparcia. W artykule przedstawiam najważniejsze założenia streetworkingu oraz opinie studentów pracy socjalnej, jak i samych streetworkerów na temat tej formy pracy i jej miejsca w systemie pomocy społecznej.