Relacja człowiek–koń, czyli o znaczeniu koni w życiu człowieka pod względem cywilizacyjnym i indywidualnym - Stefanowska, Agata; Bołdak, Agnieszka (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Znaczenie konia w życiu człowieka jest bezsprzeczne. Od zarania dziejów to wyjątkowe zwierzę pełni niezwykle ważną rolę w wielu obszarach działalności – np. transporcie, sztuce czy rolnictwie. Mimo wielu zmian kulturowych i znacznego rozwoju na poziomie technicznym i mechanicznym, koń wciąż jest niezbędnym elementem ludzkiego życia, choć współcześnie wykorzystuje się go inaczej niż kiedyś – częściej w celach turystycznych, rekreacyjnych, a także terapeutycznych. Przebywanie w towarzystwie konia, opieka nad nim i oczywiście jeździectwo, pozytywnie wpływają na emocje, pomagają w niwelowaniu zaburzeń w sferze fizycznej, psychicznej i społecznej. Jazda konna wpływa na odporność i hartuje nie tylko organizm, lecz i charakter człowieka.