(Nie)znana pensja Antoniny Estkowskiej w XIX wieku w Poznaniu - Kabacińska-Łuczak, Katarzyna (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2025)
Na edukację i wychowanie dziewcząt na ziemiach polskich wpływ miały nie tylko przemiany społeczne, światopoglądowe, ale także i polityczne. W zaborze pruskim niewątpliwie wpływ miała specyfika prowadzonej polityki oświatowej zaborcy. Rygor edukacyjny, zmniejszane swobody edukacyjne miały swoje implikacje w kształceniu i wychowaniu dziewcząt przebywających na pensjach. Celem niniejszego opracowania jest analiza funkcjonowania jednej z poznańskich pensji prowadzonej przez Antoninę Estkowską. Problematyka ta nie doczekała się do tej pory osobnej pracy. W artykule wykorzystano różnorodne źródła rękopiśmienne i drukowane.