Polonica in the book collection of Piotr Dunin - Wolski (1531-1590), senator and Bishop of Płock - Marszalska, Jolanta M. (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2020)
Biskup Piotr Dunin-Wolski był bibliofilem, miłośnikiem i znawcą literatury hiszpańskiej, doskonale zorientowanym w prądach kulturowych epoki i utrzymujący kontakty naukowe i dyplomatyczne. Zgromadzony pokaźny księgozbiór (ponad 1000 tomów) przekazał do biblioteki Collegium Maius Akademii Krakowskiej oraz do biblioteki kapituł katedralnej płockiej. Wśród zgromadzonych ksiąg na uwagę zasługują dzieła profesorów padewskich oraz ich polskich uczniów, humanisty i teologa Jakuba Górskiego, oraz prawnika Wawrzyńca Goślickiego, autora dzieła De optimo senatore. Zakupione księgi sygnował superexlibrisem z herbem Łabędź i napisem w otoku: Petrus Dunin Wolsky D[ei] G[ratia] Episcopus Plocensi.