Konwokacja senatu w 1608 roku - Opaliński, Edward (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2020)
Po zakończeniu w połowie października 1607 roku zjazdu rokoszowego pod Warszawą, rozpoczęły się wielomiesięczne zabiegi o doprowadzenie do pacyfikacji kraju. Dążyli do tego tak rokoszanie jak i regaliści, jednak obie strony starały się narzucić własne warunki. Przywódca rokoszu Mikołaj Zebrzydowski chciał, aby pojednanie odbyło się na konwokacji senatu, na której miało nie być monarchy. Dążył więc do pomniejszenia autorytetu Zygmunta III. Król poparty przez senat wymusił na rokoszaninie przeprosiny własnej osoby przed konwokacją senatu. Zebrzydowski wyraził ostatecznie zgodę ale kazał monarsze i senatowi czekać na swoje pojawienie się przeszło 40 dni.