Aktywność senatorów z województwa rawskiego na sejmach doby Wazów (1587-1668) - Broniarczyk, Marcin (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2020)
W artykule omówiona została aktywność senatorów z województwa rawskiego na sejmach za panowania trzech kolejnych Wazów (1587-1668). Zaprezentowano sylwetki kilku najbardziej aktywnych senatorów prezentując ich życiorysy polityczne. Przedstawiono w skrócie przebieg ich kariery urzędniczej i źródła awansu senatorskiego. Skupiono się głównie na uczestnictwie w sejmach i różnych formach aktywności parlamentarnej takich jak: udział w obradach, zabieranie głosu podczas wotów senatorskich, a także uczestnictwo w różnego rodzaju komisjach i deputacjach, do których byli wyznaczani na sejmach. W załączonej tabeli zestawiono wszystkich senatorów z omawianego okresu według hierarchii urzędów i w porządku chronologicznym odnotowując ich obecność na poszczególnych sejmach.