Death of the saint Clement. The new evidence concerning tradition about Saint’s - GAWROŃSKI, RADOSŁAW ANDRZEJ; KARASIEWICZ-SZCZYPIORSK, RADOSŁAW I (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2020)
Zgodnie z późnoantyczną tradycją cesarz Trajan zesłał papieża Klemensa na Krym, aby pracował w kamieniołomie położonym w pobliżu Chersonezu Taurydzkiego. Według legendy Papież poniósł męczeńską śmierć w miejscu wygnania, wrzucony do morza z kotwicą u szyi. Wiarygodność tego świadectwa była często kwestionowana. Autorzy niniejszego artykułu starają się argumentować, że niektóre elementy wyżej wspomnianej tradycji mogły zawierać rdzeń prawdy. Badania zabytków kamiennych znalezionych w rzymskiej świątyni położonej nieopodal fortu w Bałakławie-Kadykowce i próbek z fortyfikacji Chersonezu Taurydzkiego wskazują, że w Inkermanie pod nadzorem rzymskiej armii pracował kamieniołom wapienia. Niestety, najwcześniejszą działalność tego typu można datować dopiero na czasy Antoninusa Piusa. Jednak analiza próbek kamienia uzyskanych z fortyfikacji Chersonezu Taurydzkiego sugeruje, że za panowania Trajana w pobliżu murów miejskich pod nadzorem armii rzymskiej działał inny kamieniołom. Wydaje się, że miejscowa tradycja dotycząca obecności rzymskiego kamieniołomu w Inkermanie została później wymieszana z wcześniejszymi legendami o męczeństwie papieża Klemensa.