Wstępne rozpoznanie recepcji polskiej książki w renesansowej Anglii - Makowski, Tomasz (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2020)
Autor wnioskuje na temat obecność polskich autorów w bibliotekach renesansowej Anglii na podstawie poświadczonej własności egzemplarzy ich publikacji w ponad trzystu inwentarzach prywatnych bibliotek angielskich z czasów Tudorów i pierwszych Stuartów. Dotychczas w nielicznej literaturze naukowej wnioskowano z zachowanych egzemplarzy książek polskich autorów obecnie znajdujących się w bibliotekach angielskich. Pytanie jaki wpływ wywarły książki polskich autorów na umysły Anglików w czasach renesansu, musi pozostać na tym etapie badań bez pełnej odpowiedzi. Występują w bibliotekach angielskich najważniejsze książki polskich autorów wydane po łacinie, ale udowodnienie ich realnego wpływu wymaga dalszych badań nad inwentarzami księgozbiorów z XVI-XVII w.