Kaplica Borzewskich na cmentarzu w Oborach. Przykład budowli grobowej inspirowanej twórczością Friedricha Augusta Stülera - Wiraszka, Marta (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2021)
Przedmiotem analizy jest kaplica grobowa Borzewskich, którą wzniósł w 1863 r. na cmentarzu w Oborach (woj. kujawsko-pomorskie, pow. golubsko-dobrzyński, gm. Zbójno) ówczesny dziedzic Ugoszcza, Zdzisław Borzewski. Architektura budowli, której projektant jest nieznany, wykazuje związki ze współczesnymi realizacjami czołowych berlińskich architektów połowy XIX w. Jej fasada stanowi powtórzenie kruchty kościoła luterańskiego św. Jana Chrzciciela w berlińskiej dzielnicy Moabit (F.A. Stüler, 1851-1857), a obramienia okien w elewacjach bocznych są łudząco podobne do oprawy architektonicznej głównego wejścia do budynku przy Victoriastraße 6 w Berlinie (G.F. Hitzig, 1855-1859).