Pochówek prymasa Polski Adama Ignacego Komorowskiego w świetle badań historyczno-antropologicznych - Kamińska, Monika; Szczepanek, Anita; Gryglewski, Ryszard; Chlipała, Michał; Barszcz, Marta (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2022)
Prymas A. I. Komorowski chciał, aby jego ciało zostało złożone w Łowiczu, a wnętrzności w Skierniewicach. Podczas analizy antropologicznej szkieletu zaobserwowano zmiany chorobowe oraz ślady po usunięciu tkanek miękkich. Obserwacje te znajdują potwierdzenie w źródłach pisanych i ikonograficznych; stały się też podstawą do rekonstrukcji twarzy prymasa. Ekstrakcja narządów wewnętrznych stała się podstawą do prześledzenia praktyk tanatopraktycznych w Polsce.