Spojrzenie na sztukę starożytnych i kategorię piękna w ujęciu Johanna Gottfrieda Herdera (1744-1803) oraz Johanna Joachima Winckelmanna (1717-1768) - Szmulik, Ada (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2022)
Praca skupia się głównej mierze na tematach związanych z ponownym wzrostem zainteresowania sztuką starożytną, a zwłaszcza sztuką starożytnych Greków i próbach sformułowania własnych teorii estetycznych w drugiej połowie wieku osiemnastego na przykładzie rozpraw Johanna Gottfrieda Herdera oraz Johanna Joachima Winckelmanna. Celem artykułu jest wskazanie wartości paralelnych zawartych w twórczości wspomnianych postaci, takich jak: kwestia ujęcia hierarchii sztuk, próby ujęcia kategorii piękna, obecność elementów natury w dziełach sztuki czy spojrzenie na postać Homera.