Tomasz Becket - symbol dawnego porządku. Rewizja historii męczeństwa i postaci świętego biskupa w epoce Tudorów - Grzebyk, Tomasz (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2022)
Celem artykułu jest zaprezentowanie zmian w postrzeganiu postaci arcybiskupa Canterbury i świętego Kościoła katolickiego Tomasza Becketa, jakie zaszły w Anglii w okresie panowania dynastii Tudorów. Punktem wyjścia dla autora są prądy umysłowe, jakie pojawiły się w Anglii w XV w. i na początku XVI w., a które miały na celu zakwestionowanie tradycji katolickich. Według autora, w dłuższej perspektywie czasu położyły one podwaliny pod systemową walkę w latach 30. i 40. XVI w. z kultem Tomasza Becketa jako symbolem katolickiej Anglii. W artykule wykorzystane zostały drukowane źródła takich autorów jak Erazm z Rotterdamu, Mathew Parker, John Foxe, Francis Godwin, dokumenty królewskie z epoki reformacji w Anglii oraz artykuły i opracowania zagranicznych autorów. Konkluzją artykułu jest stwierdzenie, że pomimo powziętych środków, reformatorom nigdy nie udało się usunąć postaci Tomasza Becketa z religijnego krajobrazu Anglii.