Cypriot Phoenicians and their cultural identity - Zeman-Wiśniewska, Katarzyna (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2023)
Tożsamość fenicka wiąże się z silnym poczuciem przynależności do miasta-państwa, w przypadku Cypru jest to zwłaszcza Kition, gdzie można rozpoznać „fenicką” dynastię panującą. Innym wyróżnikiem jest język fenicki i pismo alfabetyczne, z licznymi przykładami inskrypcji znalezionych na wyspie. Trzecim jest religia i kult, z bóstwami noszącymi imiona fenickie, ale wyraźnie zsynkretyzowanymi zarówno z ich helleńskimi odpowiednikami, jak i lokalnymi tradycjami. Przez około sto lat po śmierci ostatniego króla Kitionu ślady społeczności, którą identyfikuje się jako Cypryjscy Fenicjanie, wciąż można odnaleźć w materiale archeologicznym, a zwłaszcza w inskrypcjach. Jednak wraz z upływem pokoleń pozbawionych opieki „fenickiego państwa-miasta” na Cyprze i nadzorowanego przez nie kultu zachowane pozostaną tylko niektóre stare tradycje rodzinne, takie jak imiona i szacunek dla przodków.