Religia starożytnych Izraelitów w czasach podzielonej monarchii w świetle inskrypcji z Kuntillet ‘Ajrud i tradycji żydowskiej - Mączyński, Tomasz (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2024)
W latach 70. XX w. zespół archeologów z Uniwersytetu w Tel Awiwie prowadził badania na stanowisku w Kuntillet ‘Ajrud. Znaleziono tam pochodzące z VIII w. p.n.e. inskrypcje, spośród których część stanowiły błogosławieństwa „przez imię Jahwe i jego aszerę”. Te ostatnie słowa mogą stanowić dowód nie tylko na utrzymywanie się politeizmu wśród Izraelitów w okresie podzielonej monarchii, ale także na to, iż – według ich wierzeń – małżonką Jahwe była bogini Aszera. Analiza tekstu biblijnego i innych źródeł żydowskich pokazuje, że słowo aszera może odnosić się do obiektu kultowego, a nie bogini, co znacząco zmienia wydźwięk inskrypcji.