“This is about Poland and about everything.” Senatorial activity of Stanisław Łubieński, Bishop of Płock, in the years 1627-1632 - Graczyk, Waldemar (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2020)
Biskup Stanisław Łubieński obejmując jako senator i biskup posiadał duży wpływ na obsadę stanowisk i godności w diecezji płockiej. Jego rządy w diecezji zbiegły się z wojną szwedzką, której skutki odczuły szczególnie północne części biskupstwa płockiego. Wpłynęło to na ewolucję poglądów Łubieńskiego z popierających działania zbrojne po postulujące jak najszybsze zawarcie pokoju. Drugą kwestią podnoszoną przez Łubieńskiego była sprawa następstwa tronu po Zygmuncie III i elekcja vivente rege. Artykułowanie tej kwestii na sejmach w 1626 i 1631 roku wynikało z przekonania, że najlepszym rozwiązaniem dla Rzeczypospolitej jest wybór na króla najstarszego syna Zygmunta Władysława.