Polityka księżnej Gryzeldy w Ordynacji Zamojskiej w latach 1666-1669 - Groszkowski, Marek (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2020)
Księżna Gryzelda Wiśniowiecka przejęła Ordynację Zamojską pod koniec 1665 r. Opierała się na stabilnym zapleczu politycznym. Jednocześnie starała się jednak zjednać sobie mieszkańców Ordynacji. Na jej terenie cały czas funkcjonowała propaganda. Dwór księżnej prowadził także ograniczoną kontrolę powstającej na terenie Ordynacji korespondencji. Potwierdzeniem prowadzenia przez G. Wiśniowiecką stabilnych rządów jest jej stosunek do arendarzy. Wszelkie należności egzekwowała od nich w sposób surowy. Osobą numer dwa w Ordynacji był chorąży bracławski Hieronim Żaboklicki. Po sejmie konwokacyjnym 1668 r. coraz większe znaczenie zaczął zdobywać Michał Korybut Wiśniowiecki.