Obraz nauczyciela szkół brackich w XVI-XVII – wiecznej Rzeczypospolitej - Mironowicz, Marcin (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2024)
W końcu XVI w. nastąpił rozwój szkolnictwa brackiego. Szkoły działały w oparciu o Porządek szkolny opracowany w 1586 r. przez Greka Arseniusza. Dokument obowiązywał niezmiennie przez cały czas funkcjonowania szkół brackich. W regulaminie wpisano wymagania, jakim powinien sprostać didaskał. W artykule ukazane zostały sylwetki didaskałów w odniesieniu do wymagań statutu brackiego.