Death of the Forty Martyrs of Sebaste - Dźwigała, Katarzyna (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2022)
Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie, co na temat śmierci czterdziestu męczenników z Sebastei mówią najwcześniejsze greckie źródła. Artykuł omawia każde spośród tych źródeł wraz z podaniem kontekstu jego powstania, o ile jest to możliwe. Przedstawiona zostaje analiza relacji tych źródeł o tym, w jaki sposób zginęli męczennicy: czy poprzez zanurzenie w wodzie, czy od wystawienia na działanie mrozu. Artykuł prezentuje powstanie dwóch osobnych tradycji dotyczących tego, jak zmarli męczennicy, wraz z oceną ich wiarygodności.