W poszukiwaniu oficjum ainardowego - Grajewski, Czesław (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2022)
Artykuł jest próbą dotarcia do pierwotnej struktury oficjum o św. Katarzynie z Aleksandrii. Wiadomo z przekazów historycznych, że takie oficjum skomponował mnich benedyktyński Ainard z klasztoru Św. Trójcy w Rouen po 1030 r. Niestety, nie mamy obecnie pewności, jak ono wyglądało. Autor analizuje liturgię brewiarzową w dniu św. Katarzyny zawartą w XIII-w. ordo z klasztoru Notre Dame de St. Pierre-sur-Dives, zakładając, że uformował ją pierwszy opat - właśnie Ainard, który został tam przeniesiony z Rouen z misją stworzenia ośrodka benedyktyńskiego. Zdaniem autora, w dotarciu do pierwotnego oficjum powinno pomóc kilka wyznaczników, m.in. tekst mówiący o uzdrawiającym olejku sączącym się z sarkofagu Świętej, który zadziałał leczniczo na chorobę dziąseł przełożonego klasztoru Św. Trójcy, Isemberta, a świadkiem tego wydarzenia był właśnie Ainard, jeden z pierwszych promotorów kultu św. Katarzyny.