Environmental protection concept in holistic nature studies education - Sandner, Jan (Studia Ecologiae et Bioethicae, 2006)
Artykuł jest próbę analizy procesu edukacji proekologicznej w świetle problematyki ochrony środowiska w UE na tle idei, reprezentowanych, przez takich filozofów i ekologów, jak: Forbes, Smuts, Tansley, Haeckel, Birge. Autor przedstawia ciekawy wywód prowadzący do zgoła innego spojrzenia na problematykę środowiska przyrodniczego. W swoim wywodzie podpiera się znanymi teoriami z pogranicza ekologii i filozofii, takimi jak: teoria rozwoju, poziomów integracji, czy synergizm. Autor porusza trudną problematykę z pogranicza różnych nauk, związaną z poznawaniem środowiska. Główną ideą autora jest podjęcie próby holistycznego podejścia do problemu edukacji przyrodniczej. Podejście to ma gwarantować lepsze rozumienie środowiska, poprzez uruchomienie nowej jakości w jego zarządzaniu i rozwiązywaniu narastających sytuacji kryzysowych w środowisku.