Internet as source of information about environmental protection - Sandner, Jan (Studia Ecologiae et Bioethicae, 2005)
Gwałtowny rozwój Internetu, jaki obserwujemy w ostatnich latach, stwarza nowe możliwości pozyskiwania informacji o problematyce ochrony środowiska. Dotychczasowe formy dostępu do informacji w postaci książek, czasopism specjalistycznych, biuletynów informacyjnych stają się coraz mniej doceniane przez zainteresowanych. Na ten stan rzeczy składa się wiele czynników. Z badań, które prowadziłem wśród studentów UKSW wynika, że główną barierą w dostępie do informacji przekazywanej formą tradycyjną jest koszt w postaci jej pozyskania oraz trudności techniczne w dotarciu do źródła informacji. Na kolejnych miejscach wskazanych przez studentów, znalazły się następujące czynniki: brak czasu na poszukiwanie informacji, brak wiedzy o dostępności konkretnych danych na rynku informacji, potrzeba natychmiastowego dotarcia do zróżnicowanej informacji. Wyniki moich badań prowadzone wśród studentów UKSW, potwierdzają bardzo niską skuteczność w poszukiwaniu specjalistycznej informacji w zakresie ochrony środowiska. Związane to jest przede wszystkim z pewnymi merytorycznymi błędami w samym procesie edukacji. Programy w zakresie edukacji przedmiotów specjalistycznych w zakresie ochrony środowiska, nie nadążają za zmieniającym się procesem dostępu do informacji w sieci Internetowej. Przeprowadzone badania wykazały dwa najsłabsze ogniwa tego procesu. Jeden wynika z braku w obecnie funkcjonującym systemie edukacji, kompleksowego programu edukacji środowiskowej, stanowiącego systemowe holistyczne podejście do problematyki edukacji pro-ekologicznej. Na większości uczelni wyższych zajmujących się tą problematyką, przedmioty związane z edukacją środowiskową w najlepszym przypadku występują w postaci niezależnych przedmiotów, np. ekologii, ochrony środowiska, geologii, hydrologii, gleboznawstwa, biologii, toksykologii itp. Drugi powód wynika z bardzo słabej znajomości wśród studentów praw, jakimi rządzi się Światowa Sieć Internetowa. Fakt istnienia, tego drugiego powodu ma swoje bezpośrednie korzenie również w samym systemie edukacji informatycznej na wyższych uczelniach w naszym kraju.