The Problems of Environmental Education in Agribusiness - Sandner, Jan (Studia Ecologiae et Bioethicae, 2005)
W ramach obecnie funkcjonujących systemów edukacji brak jest kompleksowego programu edukacji środowiskowej stanowiącego podstawy edukacji w agrobiznesie o podejściu holistycznym. Na większości uczelni wyższych zajmujących się tą problematyką, przedmioty związane z edukacją środowiskową w najlepszym przypadku występują w postaci niezależnych przedmiotów, np. ekologii, ochrony środowiska, zarządzaniem środowiskiem, zarządzania zasobami środowiska. Brak powiązania ich w jeden system nauczania dostosowany do potrzeb przyszłej kadry zarządzającej agrobiznesem powoduje, że kolejne roczniki absolwentów w ramach pojęcia agrobiznes, będą posiadać wiedzę wyłącznie z zakresu tematyki ekonomicznej. Fakt ten z góry skazuje dalszy rozwój tego najistotniejszego procesu zarządzania wiedzą w agrobiznesie na porażkę. Tym razem porażka, będzie jeszcze bardziej dotkliwa, ponieważ wiązać się będzie z błędnym gospodarowaniem zasobami przyrodniczymi kraju. Skutki tego procesu w wielu krajach już są obecnie odczuwalne.