The parasite-host system as exemplified by the interactions between entomopathogenic fungi and insects - Augustyniuk-Kram, Anna (Studia Ecologiae et Bioethicae, 2011)
Pasożytnictwo to jedna z form antagonistycznego oddziaływania dwóch organizmów należących do różnych gatunków, z których jeden (pasożyt) żyje stale lub czasowo kosztem drugiego (żywiciela), będącego dla niego środowiskiem życia i źródłem pokarmu. Zrozumienie złożonych interakcji jakie zachodzą w układzie pasożyt-żywiciel to jeden z podstawowych problemów we współczesnej ekologii. Interakcje te dotyczą nie tylko poziomu osobniczego czy gatunkowego. Mają one również wpływ (bezpośredni bądź pośredni) na całe ekosystemy. Jednym z częściej obserwowanych w przyrodzie przejawów pasożytnictwa na owadach są epizoocje (masowe pojawienie się choroby w populacji określonego gatunku, w określonym czasie i na określonym terenie) wywoływane przez grzyby owadobójcze. W naturalnych środowiskach epizoocje grzybowe są najczęściej związane ze zjawiskiem gradacji, czyli masowym pojawieniem się owada-żywiciela. Grzyby owadobójcze, bytując w glebie czy na powierzchni roślin, są stale obecne w środowisku życia owadów, ale przy normalnym zagęszczeniu populacji owadów ich infekcje pojawiają się sporadycznie. Dopiero podczas gradacji grzyby masowo infekują owady, przyczyniając się do redukcji ich liczebności, a przy tym same zwiększają swoją liczebność i rozprzestrzeniają się w środowisku. Przedstawiony artykuł opisuje szczegółowo interakcje jakie zachodzą w układzie grzyb owadobójczy-owad. W artykule omawiane są przystosowania grzybów owadobójczych do skutecznego infekowania żywiciela oraz mechanizmy odporności owadów na infekcje grzybowe. W pracy poruszone jest również zagadnienie współoddziaływania układu pasożyt-żywiciel z innymi elementami biocenozy (roślina żywicielska, inne patogeny, przedstawiciele wyższych poziomów troficznych), w której układ pasożyt-żywiciel funkcjonuje.