Destruction of earth as way of Satan's opposing God by the Book of Judith - Bartoszewicz, Dariusz (Studia Ecologiae et Bioethicae, 2007)
Walka opisana w Księdze Judyty nie jest konfliktem historycznym. Jest to, przedstawiona w wyszukanej formie literackiej, refleksja nad metodami działania szatana, przeciwnika Boga, przeciwnika człowieka a także wszelkiego życia i sposobami skutecznej obrony przed jego agresją. Działanie złego przybiera różnorodne formy. Śmiercią jest każdy grzech, który zabija w człowieku Boże życie. Grzech może wprost przybrać formę zabójstwa niewinnego człowieka. Formą służenia śmierci jest także niszczenie życia w przyrodzie. Rozwiązanie ukazane w Księdze Judyty to obrona życia nawet w niewielkiej skali, przez słabego człowieka prowadzona ze świadomością, że jest to element większego konfliktu rozgrywającego się pomiędzy Bogiem i szatanem.