Diagnoza i rewalidacja osoby niepełnosprawnej. Studium przypadku - Grott, Edward (Studia Ecologiae et Bioethicae, 2009)
Wystąpienie to poświęcone jest młodej osobie - Andrzejowi, aktualnie uczęszcza on do gimnazjum. Wykryto u niego upośledzenie umysłowe w stopniu umiarkowanym. Ponadto Andrzej choruje na padaczkę. Fizycznie chłopiec, w wyglądzie zewnętrznym, nie zdradza żadnych odchyleń od normy, wygląda na osobę zdrową. Można z nim porozmawiać na temat spraw życia codziennego, obowiązków domowych. Jednakże jeśli poruszy się tematy dotyczące zagadnień z biologii, geografii, fizyki, matematyki chłopiec nie posiada już takiej wiedzy i nie włącza się do dyskusji. Andrzej jest chłopcem spokojnym, towarzyskim, rozmownym, uwielbia oglądać telewizję i grać w piłkę. Niniejsza praca ukazuje przebieg życia młodego człowieka począwszy od narodzin, poprzez okres, w którym postawiono diagnozę, a następnie funkcjonowanie w rodzinie, szkole, najbliższym środowisku. Powstała dzięki uprzejmości studentów jednej z uczelni w północno-wschodniej Polsce, którzy w ramach przedmiotu Terapia pedagogiczna prowadzili pod moim kierunkiem badania naukowe.