Piecza zastępcza a realizacja praw i dobra dziecka - Regulska, Agnieszka (Studia Gdańskie, 2022)
Artykuł dotyczy pieczy zastępczej nad dzieckiem w kontekście realizacji praw i dobra dziecka. Wychowanie w rodzinie należy do podstawowych praw dziecka, natomiast umieszczenie dziecka poza rodziną w pieczy zastępczej może posiadać jedynie subsydiarny charakter. W artykule przedstawiona zostanie istota i uwarunkowania realizacji dobra dziecka, a także podjęta zostanie próba odpowiedzi na pytanie czy piecza zastępcza gwarantuje realizację praw i dobra dziecka.