Muzyczny portret braci ks. Jana (1870–1911) i Aleksandra (1879–1911) Żukowskich w świetle zachowanych pieśni religijnych - Kaczorowski, Robert (Studia Gdańskie, 2023)
Niniejszy artykuł prezentuje dwóch braci Żukowskich: ks. Jana (1870–1911) i Aleksandra (1879–1911), pochodzących z polskiej katolickiej rodziny pielęgnującej tradycje narodowe. Wychowani w domu, w którym rozbrzmiewała muzyka (ich ojciec był organistą kościelnym), sami zaczęli nie tylko muzykować, ale także tworzyć proste utwory religijne. Artykuł przybliża zachowaną i odnalezioną ich twórczość. W kontekście muzycznym i semantycznym zostały omówione następujące kompozycje ks. Jana: Adoro Te devote, Matko pomocy nieustającej, Modlitwa do Boga-Rodzicy op. 5, O Chryste op. 14 oraz jeden utwór Aleksandra pt. Ratuj Maryo.