Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy Księży Orionistów- dawniej i dziś - Moleda, Joanna (Studia Gdańskie, 2023)
W artykule zaprezentowano historię oraz współczesne funkcjonowanie Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego Księży Orionistów. W opracowaniu ukazana została działalność wychowawcza prowadzona przez ks. Franciszka Toporskiego- założyciela placówki. Przedstawiono najważniejsze wydarzenia w dziejach Ośrodka. Próbowano pokazać także wybrane projekty współcześnie realizowane w placówce. Starano się także zaprezentować, że zarówno w przeszłości jak i obecnie działania wychowawcze zmierzają by dom przy ul. Barskiej był dla młodzieży nieprzystosowanej społecznie domem rodzinnym.