Dziecięce „ćwiczenie śmierci” w ascezie i mistyce bł. Doroty z Mątów Wielkich - Parcheniak, Małgorzata (Studia Gdańskie, 2024)
Bł. Dorota z Mątów Wielkich (1347-1394) jest jedną z najwybitniejszych ascetek i mistyczek średniowiecznej i nowożytnej Europy. Przedmiotem tego artykułu jest „ćwiczenie śmierci”, podejmowane przez nią w formach aktów biernych i czynnych. Analiza fenomenu przebiegu tego ćwiczenia w okresie dzieciństwa, przeprowadzona na podstawie źródeł drukowanych, prowadzi do określenia: przyczyn, przebiegu, istoty i skutków tego ćwiczenia duchowego oraz sformułowania wniosków w przestrzeni mistyki dziecięcej. Artykuł zawiera ponadto inne postulaty naukowe.