Mężczyźni i kobiety w Ziemi Świętej. Studium porównawcze wybranych relacji pielgrzymich w II poł. XIX w. - Sakowicz-Tebinka, Iwona (Studia Gdańskie, 2024)
Druga połowa XIX wieku przyniosła radykalne zmiany, które ułatwiły upowszechnienie się pielgrzymek do Ziemi Świętej. Zmiany te znalazły również odzwierciedlenie w liczbie pielgrzymujących kobiet. Porównanie „kobiecego spojrzenia” z „męskim” jest interesującym zadaniem. Przynależność do klasy społecznej, religia i pozycja finansowa pielgrzymów były czasami ważniejsze niż płeć. Badanie dwóch par relacji: dwójki Polaków (mężczyzny i kobiety) oraz Amerykanów (mężczyzny i kobiety) udających się do Ziemi Świętej w drugiej połowie XIX wieku można analizować w porównawczej perspektywie kulturowej: mężczyzna kontra kobieta, katolik kontra protestant i Polak kontra Amerykanin. Autorzy byli wykształceni, zabezpieczeni finansowo i religijni. Równoległa analiza tekstu jest pomocna w kontekście rozpoznania podobieństw i różnic w tekście kobiecym i męskim.