Simone Weil: Rozważania o równowadze między miłością a sprawiedliwością - Romano, María del Sol (Studia Gdańskie, 2025)
Celem artykułu jest ukazanie wybranych idei francuskiej filozofki Simone Weil na temat sprawiedliwości, szczególnie w odniesieniu do miłości. Autorka wyróżnia dwa rodzaje sprawiedliwości: naturalną i nadprzyrodzoną. Dzięki sprawiedliwości naturalnej, dwie choć różniące się wole, zachowując równowagę sił, spotykają się i dochodzą do porozumienia, lecz jeśli siła między dwiema stronami jest nierówna, wola silnego musi zostać narzucona słabemu. Poprzez nadprzyrodzoną sprawiedliwość, nawet przy nierównym stosunku sił, ten, kto jest zamieszkany przez cnotę –utożsamianą z miłością i będącą boskim darem– nie narzuca swojej woli słabszemu, ale postępuje tak, jak gdyby była między nimi równość.