Rîb jako prawna procedura przywracania sprawiedliwości. : „Chodźcie i spór (rîb) ze Mną wiedźcie! - mówi Pan”. Iz 1,18a - Korzec, Cezary (Studia Gdańskie, 2024)
Artykuł Rîb jako prawna procedura przywracania sprawiedliwości analizuje biblijny koncept procedury rîb jako narzędzia przywracania sprawiedliwości, zarówno w aspekcie prawnym, jak i teologicznym. Autor wskazuje, że rîb wykracza poza system sądowy, koncentrując się na relacjach międzyludzkich i wspólnocie. Omówione zostały etapy procedury: oskarżenie, obrona oraz pojednanie, które prowadzą do odnowienia relacji i przebaczenia. Kluczową rolę w rîb odgrywają więzi wynikające z przymierza, a także osobista odpowiedzialność oskarżyciela i oskarżonego. Rîb jest przedstawiony jako proces dynamiczny, łączący sprawiedliwość, miłość i prawdę, w przeciwieństwie do formalnych wyroków sądowych. Artykuł podkreśla współczesną aktualność tej procedury jako modelu naprawy relacji, ukazując jednocześnie jej teologiczne znaczenie w relacji między Bogiem a człowiekiem.