Christian Widows 4.0 – współczesne metody działania stowarzyszeń wdów chrześcijańskich. Od paradygmatu diaspory do świata cyfrowego - Nakonieczny, Rafał (Studia Gdańskie, 2025)
W artykule przedstawiono działalność współczesnych organizacji wspierających wdowy chrześcijańskie, koncentrując się na przejściu od tradycyjnych metod pomocy do wykorzystania innowacyjnych technologii. Omówiono historyczne podejście do troski o wdowy w tradycji biblijnej, a także współczesne formy wsparcia, takie jak rekolekcje, mikrofinanse, warsztaty zawodowe i mentoring. Szczególną uwagę zwrócono na rolę aplikacji mobilnych oraz międzynarodowych platform wsparcia, które umożliwiają globalną integrację. Autor podkreśla, że skuteczna pomoc wdowom wymaga synergii wartości chrześcijańskich z nowoczesnymi narzędziami, co pozwala na holistyczne podejście do ich potrzeb.