Remedium na całe zło? Etnograficzne studium przypadków synodalność w parafii na przykładzie działań w archidiecezji łódzkiej - Ludwiczak, Kamil (Studia Gdańskie, 2025)
Kościół jest rzeczywistością zarówno ludzką, jak i boską, osadzoną w historii, lecz jednocześnie przekraczającą czas. Synodalność, wskazana jako droga Kościoła XXI wieku, prowokuje fundamentalne pytania dotyczące komunikacji, słuchania oraz rozeznawania w procesie decyzyjnym. Niniejszy artykuł podejmuje próbę analizy synodalności na poziomie parafialnym, traktując ją nie jako abstrakcyjną ideę, lecz jako praktykę wspólnotową. Badania oparte na podejściu etnograficznym obejmują 20 wywiadów pogłębionych oraz obserwacje uczestniczące w dwóch parafiach: miejskiej i wiejskiej. Autor, uczestnicząc w synodalnych spotkaniach, bada dynamikę procesu i jego wpływ na wspólnotę. Artykuł stanowi refleksję nad tym, czy synodalność rzeczywiście prowadzi do większego zaangażowania wiernych i czy może stać się realnym modelem podejmowania decyzji w Kościele.