La mistagogia nella riflessione teologica e letteraria alla luce di “Il Piccolo Principe” di Antoine de Saint- Exupéry - Woźniak, Jakub J. (Studia Gdańskie, 2025)
Artykuł stanowi próbę teologiczno-symbolicznej interpretacji dzieła Antoine’a de Saint-Exupéry’ego „Mały Książę” w perspektywie mistagogii chrześcijańskiej. Autor ukazuje, że utwór ten, choć nie ma charakteru teologicznego, może być odczytany jako współczesna forma wtajemniczenia duchowego, prowadząc człowieka ku odkryciu sensu życia, relacji, miłości i nadziei. Analiza, oparta na metodzie hermeneutyki symbolicznej oraz dialogu z Pismem Świętym, patrystyką i dokumentami Kościoła, pozwala ukazać cztery etapy mistagogicznej drogi obecnej w tekście, jak: prostota dzieciństwa, przyjaźń jako droga do prawdy, doświadczenie śmierci jako paschalne przejście oraz czyste spojrzenie serca jako forma kontemplacji. W świetle tego dzieła „Mały Książę” jawi się jako przewodnik duchowy współczesnego człowieka, który w świecie zdominowanym przez technikę i powierzchowność, przypomina o konieczności powrotu do wewnętrznej prostoty, wrażliwości i duchowej głębi. Odczytanie dzieła Francuskiego pisarza w kluczu mistagogicznym ukazuje, że literatura może stać się przestrzenią teologicznego poznania i dialogu między wiarą a kulturą, otwierając człowieka na misterium Boga obecnego w codzienności.