Justice in Politics and Economy - Kurnicki, Andrzej (Studia Gdańskie, 2025)
Zasada sprawiedliwości jest istotną częścią doktryny ekonomii politycznej. To ta doktryna i teoria stosunków międzynarodowych powinny zawierać interpretacje i zalecenia podkreślające dobro publiczne i bezpieczeństwo, oparte na koncepcji sprawiedliwości. Sprawiedliwość i wolność to fundamentalne zasady, które wspierają wiele społeczeństw i systemów prawnych na całym świecie. Często uważa się je za niezbędne do ochrony godności człowieka i praw jednostki. Sprawiedliwość, czyli sprawiedliwe i bezstronne traktowanie praw jednostek, jest fundamentalną zasadą systemów prawnych. Zapewnia ochronę praw, sprawiedliwe traktowanie na podstawie obowiązującego prawa oraz odpowiednie kary za niewłaściwe zachowanie. Z drugiej strony wolność obejmuje różne prawa i regulowane zasady, które pozwalają jednostkom działać, mówić i myśleć bez nadmiernych ograniczeń. Obejmuje to podstawowe wolności, takie jak wolność wypowiedzi, praktykowanie wolności religijnych i prawo do zgromadzeń, które są chronione dokumentami takimi jak Powszechna Deklaracja Praw Człowieka oraz Pierwsza Poprawka do Konstytucji USA. Słowa kluczowe: sprawiedliwość, wolność, społeczeństwo, interes własny, wolny rynek, liberalizm, ekonomia polityczna, demokracja liberalna.