Postać Abrahama w islamie oraz różnice w przedstawieniu Abrahama w Biblii i Koranie - Kubiak, Kamil (Studia Gdańskie, 2021)
Artykuł omawia postać Abrahama, który jest ważnym prorokiem wielkich, światowych religii monoteistycznych. W artykule nacisk położony został na perspektywę islamu. Ukazana zostaje perspektywa tej religii i jej świętej Księgi – Koranu. Omówienie rozpoczyna się od ukazania pozycji Koranu oraz wyjątkowości tej świętej Księgi w porównaniu do pozycji innych świętych Ksiąg w ich religiach. Dalej przedstawiona zostaje rola proroków w islamie i omówiona zostaje postać Abrahama jako proroka tej religii. Po omówieniu Abrahama z perspektywy Koranu zostają zebrane i przedstawione istotne różnice i podobieństwa między Koranem i Księgą Rodzaju w ukazaniu postaci tego proroka.