Śmierć Sary w świetle źródeł biblijnych i rabinicznych. Analiza Rdz 23,1-2 - Kubisiak, Przemysław (Studia Gdańskie, 2023)
Celem niniejszego artykułu jest przebadanie tradycji dotyczącej śmierci Sary, która została opisana w Rdz 23,1-2. Fundamentem są tu dwie informacje, które nadają tekstowi biblijnemu szczególnie ważnego i ciekawego charakteru. Mowa o wieku i miejscu śmierci żony Abrahama. Zarówno tradycja chrześcijańska jak i żydowska przedstawiają w tej materii dwa podejścia, które wzajemnie się uzupełniają. Choć na pierwszy rzut oka Rdz 23,1-2 nie wyróżnia się niczym od towarzyszących mu wersetów tekstu natchnionego to jednak po głębszej analizie można dojść do intrygujących spostrzeżeń i ciekawych wniosków.