Siedem prorokiń w Starym Testamencie według Talmudu Babilońskiego (Meg. 14a-15a) - Wyrzykowski, Mateusz (Studia Gdańskie, 2023)
Prorocy przekazujący ludowi wolę Boga pełnili swoją nadprzyrodzona misję i mieli realny wpływ na instytucje odpowiadające za funkcjonowanie państwa. Biblia Hebrajska mówi również explicite o powołaniu prorokiń. Tradycja ta została rozwinięta i szczegółowo omówiona w talmudycznym traktacie Megilla (14a-15a). Rabini tytuł ten przyznali siedmiu kobietom: Sara, Miriam, Debora, Anna, Abigail, Chulda i Estera. Niniejszy artykuł ma na celu zaprezentowanie oraz omówienie aspektów z ich życia oraz przesłania, które przełożyły się na nadanie im tytułu „prorokini”.