Tragizm i nadzieja: antropologiczne podstawy apokatastazy w myśli Sergiusza Bułgakowa - slomski, wojciech (Studia Gdańskie, 2025)
Artykuł podejmuje problem antropologicznych podstaw apokatastazy w myśli Sergiusza Bułгакова (1871–1944), jednego z najważniejszych teologów prawosławnych XX wieku. Bułгаков interpretuje apokatastazę nie jako abstrakcyjną doktrynę czy mechaniczne zbawienie powszechne, lecz jako eschatologiczną nadzieję Kościoła, zakorzenioną w Paschy Chrystusa. Analiza obejmuje cztery kluczowe wymiary: tragizm wolności, paschalny fundament nadziei, relacyjny charakter wolności oraz eklezjalny wymiar modlitwy i liturgii. Ukazane zostaje napięcie pomiędzy dramatem stworzonej wolności a ontologiczną mocą miłości Bożej, która – zgodnie z tradycją biblijną i patrystyczną – ma charakter ostatecznie zwycięski. Artykuł wskazuje, że apokatastaza w ujęciu Bułгакова nie jest dogmatem, lecz dynamicznym wyrazem chrześcijańskiej nadziei, że wypełnią się słowa Apostoła: „aby Bóg był wszystkim we wszystkich” (1 Kor 15,28).