The Lost Man and the End of Western Civilization's Hegemony : - Kurnicki, Andrzej (Studia Gdańskie, 2025)
Upadek cywilizacji zachodniej jest widoczny, głównie spowodowany wewnętrznym rozkładem kulturowym i moralnym oraz zamieszaniem, które osłabiają rdzeń wartości judeochrześcijańskich. Współczesne debaty na temat upadku cywilizacji zachodniej często koncentrują się na wewnętrznych kwestiach kulturowych. Jednak szersza analiza danych socjologicznych i ekonomicznych ujawnia, że głównymi przyczynami są moralne zamieszanie, przemoc oraz rozpad tradycyjnych wartości. Ta autodestrukcyjna perspektywa kulturowa, a nie zagrożenia zewnętrzne, jest główną przyczyną wyzwań, z jakimi dziś mierzą się społeczeństwa zachodnie. Oznakami tego upadku są moralna niejednoznaczność, powszechna przemoc, nadużywanie narkotyków, bezprawie oraz erozja tradycyjnych wartości zakorzenionych w historii i kulturze zachodniej cywilizacji. Poziom tolerancji w każdej cywilizacji musi być oparty na głębokiej prawdzie. Nie może oznaczać akceptowania wszystkich poglądów i zachowań jako równie ważne i wymagającej naszej tolerancji, przyzwolenia, i bierności.