W stronę socjologii pastoralnej, czyli o relacjach socjologii z teologią pastoralną - Tutak, Mateusz (Studia Gdańskie, 2021)
Kościół katolicki, chcąc skutecznie realizować swoją zbawczą misję, potrzebuje refleksji, która pomoże dostosować metody i formy działalności duszpasterskiej do okoliczności, miejsca i czasu, w którym funkcjonuje. Teologia pastoralna odpowiada na to zapotrzebowanie, podejmując przestrzeń interdyscyplinarnych badań nad aktualnym czasem istnienia Kościoła. Na gruncie teologicznym konieczne jest rozwijanie socjologii pastoralnej, której głównym celem jest zbieranie i systematyzowanie przydatnej w duszpasterstwie wiedzy z zakresu socjologii ogólnej i jej szczegółowych odmian, zwłaszcza socjologii religii i socjologii katolicyzmu. Pozwala ona na zastosowanie wiedzy socjologicznej do konkretnego obszaru badań dotyczących działalności duszpasterskiej i jej interpretacji teologicznej. Socjologia pastoralna nie ma jednak charakteru jedynie interpretacyjnego. Rości sobie także prawo do wykorzystywania wiedzy socjologicznej przy ustalaniu norm i zasad, które będą służyły skutecznemu rozwojowi działalności duszpasterskiej.