Obraz społeczności polskiej w Wiedniu w twórczości Adama Zielińskiego - Romejko, Adam (Studia Gdańskie, 2021)
Polacy zamieszkujący w Austrii, szczególnie zaś w Wiedniu, są wyróżniającą się społecznością polonijną. Może więc dziwić, że nie stanowią oni tematu, chętnie podejmowanego przez twórców literackich. Do znanych pisarzy, którzy piszą o nich, należy Radek Knapp (1964-). Inną postacią, która warta jest zainteresowania, jest pochodzący z Kresów Adam Zieliński (1929-2010). Karierę pisarską rozpoczyna późno – gdy przeszedł na emeryturę. W powieściach i opowiadaniach prezentuje on Wiedeń, w którym się osiedlił pod koniec lat 50., w tym zamieszkujących tam Polaków. Recenzujący jego utwory chwalą go za bycie bystrym obserwatorem, który swe przemyślenia zawarł w żywo napisanych utworach. Zieliński prezentując społeczność polską w Wiedniu, wskazuje na jej początek, tj. lata 80. XX w., i ekonomiczny charakter. W ocenie tej społeczności jest niekonsekwentny – z jednej strony ją krytykuje, wytyka liczne przywary i w konsekwencji dystansuje się wobec niej, z drugiej oczekuje, że zostanie uznany za prominentnego jej przedstawiciela.