Aus christlicher Verantwortung Europäische Gedanken im Denken von Joseph Ratzinger/Benedikt XVI. - Śledziewski, Sławomir (Studia Gdańskie, 2021)
Joseph Ratzinger/Benedykt XVI w swoich wypowiedziach często odnosi się do problematyki odpowiedzialności chrześcijańskiej, leżącej u podstaw Europy z jej judeo-chrześcijańskimi korzeniami. Sam przeżywszy okropieństwa II Wojny Światowej przestrzega nasz kontynent i jednocześnie cały świat przed niebezpieczeństwami, które grożą mieszkańcom Europy i świata, jeśli zatracą swoje pierwotne poczucie godności ludzkiej i praw człowieka. To jest według Ratzingera ciągłym zadaniem chrześcijan na naszym kontynencie. Podstawy chrześcijańskie nie mogą być lekceważone, jeśli chcemy zachować naszą właściwą tożsamość Europy. Również dzisiejsza Europa nie jest wolna od wielu niebezpieczeństw, takich jak terroryzm. W obliczu wszystkich niebezpieczeństw Ratzinger/Benedykt XVI proponuje swoje programowe rozwiązanie, aby odejść od pozytywistycznego myślenia a skupić się na transcendentnym odniesieniu do rzeczywistości. Tylko w taki sposób Europa może zachować swoją godność, równość i tożsamość. W tym budowaniu Europy przyszłości nie może zabraknąć Kościoła.