Modlitwa głębokiego przebłagania w ascezie i mistyce bł. Doroty z Mątów Wielkich - Parcheniak, Małgorzata (Studia Gdańskie, 2022)
Bł. Dorota z Mątów Wielkich (1347-1394) jest jedną z najwybitniejszych ekspiatorek średniowiecznej i nowożytnej Europy. Przedmiotem tego artykułu są akty ekspiacji, wykonywane przez nią w formie modlitwy głębokiego przebłagania. Analiza tego fenomenu, przeprowadzona na podstawie źródeł drukowanych, prowadzi do określenia jego: przyczyn, przebiegu, istoty i skutków oraz sformułowania jednej z tez doktoratu Kościoła, postulowanego w stosunku do Doroty Swertfeger. Artykuł zawiera ponadto inne postulaty naukowe.