KATECHEZA RODZICÓW DZIECI PIERWSZOKOMUNIJNYCH DUSZPASTERSKĄ SZANSĄ NA ZAANGAŻOWANIE MŁODYCH MAŁŻEŃSTW WE WSPÓLNOCIE PARAFIALNEJ - Brzeziński, Dominik (Studia Katechetyczne, 2024)
Artykuł omawia znaczenie katechezy skierowanej do rodziców dzieci pierwszokomunijnych jako szansy na pogłębienie więzi z parafią oraz większe zaangażowanie młodych małżeństw w życie wspólnoty parafialnej. Autor podkreśla, że aby umocnić świadectwo wiary rodziców, katecheza powinna być przestrzenią dialogu, a nie tylko formą przekazywania suchej wiedzy. Rodzice są bardzo ważnymi uczestnikami procesu katechetycznego, jednak współczesne wyzwania kulturowe i społeczne utrudniają nieraz proces przekazywania wiary. Parafialna katecheza ma zatem szansę stać się szkołą wiary, w której rodziny mogą pogłębiać swoje rozumienie Eucharystii. W artykule została podkreślona także potrzeba przygotowania katechetów do nowoczesnych i dynamicznych form pracy, uwzględniających wsparcie wspólnoty przez organizowanie spotkań katechetycznych, które integrują rodziny i budują nowe relacje w parafii.