SAKRAMENT POKUTY W KATECHEZIE DOBREGO PASTERZA – ZARYS MISTAGOGII WEDŁUG SOFII CAVALLETTI - Kielian, Andrzej (Studia Katechetyczne, 2024)
Artykuł ukazuje wtajemniczenie w sakrament pokuty i pojednania w teologii Sofii Cavalletti oraz opartej na założeniach pedagogiki Marii Montessori metodzie nauczania religii, znanej jako Katecheza Dobrego Pasterza. Spowiedź ukazana jest w kontekście teologii przymierza oraz dialogu człowieka z Bogiem. Cavalletti, nawiązując do św. Augustyna, wskazuje trzy aspekty sakramentu pokuty jako dialogu modlitewnego. Są nimi: modlitwa skruchy, modlitwa prośby, modlitwa uwielbienia. Zbliżone ujęcie prezentuje kard. Carlo M. Martini. Po prezentacji ram teoretycznych, wymienione zostały podstawowe wątki katechezy dzieci w wieku 3–6 i 6–9 lat, mające na celu wprowadzenie ich w przeżywanie sakramentu pokuty i pojednania, wykorzystując wybrane metafory biblijne. Na zakończenie następuje dyskusja, uwzględniająca głos Josepha Ratzingera – papieża Benedykta XVI, który rozszerza perspektywę o możliwości i wyzwania stojące obecnie przed katechezą dorosłych i wtajemniczeniem w sakrament pokuty i pojednania.