KATECHEZA MISTAGOGICZNA JAKO PRZYGOTOWANIE DALSZE DO SAKRAMENTU BIERZMOWANIA - Kurzydło, Dariusz (Studia Katechetyczne, 2024)
Po przyjęciu przez dzieci pierwszej Komunii św. następuje czas pogłębienia tego doświadczenia wiary. Katecheza mistagogiczna, czyli wprowadzająca w doświadczenie tajemnicy zbawienia, wpisuje się w przygotowanie dalsze do przyjęcia ostatniego sakramentu wtajemniczenia chrześcijańskiego, jakim jest sakrament bierzmowania. Inaczej niż w szkole, katecheza taka – związana z formacją we wspólnocie eklezjalnej – przyjmuje obecnie nowy paradygmat, wyznaczający model towarzyszenia w rozwoju wiary. Taką wizję przedstawia najnowszy dokument wydany przez biskupów polskich, pt. Nowe drogi i kierunki formacji młodzieży realizowane w Polsce odniesieniu do duszpasterstwa tradycyjnego. W artykule Autor poszukuje pastoralnych, pedagogicznych i antropologicznych przesłanek pozwalających podjąć pracę z nastolatkiem, który wkracza w okres dorastania i potrzebuje umocnienia w swojej drodze dojrzewania wiary.