CZY BIERZMOWANIE MUSI OZNACZAĆ POŻEGNANIE MŁODYCH Z KOŚCIOŁEM? - Korgul, Marek (Studia Katechetyczne, 2024)
Od pewnego czasu daje się już dość wyraźnie zaobserwować coraz słabsze zainteresowanie sakramentem bierzmowania i przygotowaniem się do niego przez młodych ludzi. Jeszcze większym problemem wydaje się być rezygnowanie z udziału w życiu Kościoła przez tych, którzy przyjęli ten sakrament. Skłania to do szukania przyczyn takiego stanu rzeczy i zastanowienia się nad poprawą sytuacji. Niniejsze opracowanie stanowi próbę odpowiedzi na pytanie, co zrobić, żeby przyjęcie sakramentu bierzmowania nie było jednocześnie pożegnaniem się młodych ludzi z Kościołem. Zaproponowano w nim refleksję według klucza: jak jest, jak powinno być, dlaczego nie jest tak, jak powinno być i co należy zrobić, żeby było tak, jak powinno być? Należy jeszcze bardziej przekonywać młodych o znaczeniu tego daru w ich życiu, a także ożywić odpowiedzialność wspólnoty Kościoła – parafii za ich przygotowanie. Ogromne zadanie mają do spełnienia zarówno katoliccy rodzice, chrzestni, a także duszpasterze i katecheci. Niezbędne jest kierowanie się wskazaniami wypracowanymi przez Kościół w Polsce, które dotyczą tego przygotowania. Przemyślenia wymaga zarówno parafialne przygotowanie do bierzmowania, jak i szkolne nauczanie religii, a także katecheza rodzinna. Wiele miejsca poświęcono mistagogii jako liturgicznej formacji w przygotowaniu do bierzmowania.