POCZĄTKI STOWARZYSZENIA PREFEKTÓW SZKOLNYCH W KRÓLESTWIE POLSKIM (FORMY ORGANIZACYJNE) - Ceglarek, Roman (Studia Katechetyczne, 2024)
W pierwszej dekadzie XX wieku, w zaborze rosyjskim, powstawało wiele towarzystw, związków i organizacji, które gromadziły przedstawicieli różnych zawodów. Wśród tych grup znaleźli się również księża prefekci, którzy zajmowali się nauczaniem religii w szkołach. Aby podnieść swoje kwalifikacje i zwiększyć efektywność pracy katechetycznej, utworzyli organizację działającą jako sekcja Stowarzyszenia Nauczycielstwa Polskiego. Była to pierwsza tego typu organizacja w Królestwie Polskim o zasięgu krajowym, skierowana do duchownych katechetów. Pomimo tego, że działała stosunkowo krótko, w latach 1906–1908, Koło Księży Prefektów miało istotne znaczenie. Zainicjowało ono działalność, która stała się fundamentem dla przyszłego stowarzyszenia księży prefektów. Po odzyskaniu niepodległości w 1918 roku, organizacja ta mogła rozwijać swoją działalność na terenie całej Polski, włączając wszystkie diecezje i pełniąc kluczową rolę w edukacji religijnej w nowo odrodzonym państwie.